FEDERAŢIA AGRICULTORILOR FERMIERUL

Mai aproape de tinerii fermieri şi de ţărani

Ministrul Tabără e optimist: “România va absorbi, până la finele anului 2013, 80 % din fondurile europene pentru agricultură”

Nu cu mult timp în urmă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, s-a aflat într-o scurtă vizită în Vrancea. Am profitat de prezenţa Domniei sale pe meleagurile noastre şi i-am solicitat un scurt interviu (eram pregătit însă cu vreo 22 de întrebări incomode), pe care ni l-a acordat cu amabilitate, deşi era sub presiunea timpului. După ce i-am spus ministrului că ne reîntâlnim după aproape 18 ani, când i-am solicitat un interviu tot în calitate de ministru al Agriculturii, am trecut la prima întrebare:

- Domnule ministru, agricultura românească are la dispoziţie, prin Bugetul Uniunii Europene pe perioada 2007-2013, pentru investiţii, fonduri în sumă de peste 10 miliarde de euro. Ştim că, din 2007 şi până astăzi, procentul de absorbţie nu este prea mare: cam 1,5 miliarde euro. Ce face ministerul pentru atragerea acestor bani daţi gratis?

- Din suma menţionată de dvs., investiţiile sunt undeva la 18 %. Eu rămân optimist că procentul va creşte, pentru că, până în prezent, avem încheiate contracte care acoperă 56 % din alocaţiile bugetare ale celor 7 ani. În final, cred că vom reuşi să absorbim 80 %, un procent comparabil cu al altor state membre.

- Vă aflaţi în Vrancea, primul judeţ viticol al ţării. Când vom avea o nouă lege a viticulturii şi vinificaţiei care să fie favorabilă podgorenilor, nu numai celor care deţin monopolul producţiei şi formării preţurilor, celor care au libertate deplină la cupajarea vinurilor ?

- Dar avem o lege a viei şi vinului! Vă rog să vă uitaţi pe site-ul ministerului să vedeţi modificările. Dacă nu au apărut, vor apărea în zilele următoare. Urmează să mă întâlnesc cu producătorii, cu patronatele şi în luna iunie vom avea această lege nouă.

- Vor dispărea din lege prevederile privind băuturile liniştite fermentate, celebrele BFL?

- Sunt total împotriva acestor băuturi.

- Ce loc ocupă industria alimentară în preocupările dvs.?

- Unul foarte important, pentru că transformarea materiei prime agricole în produse alimentare aduce plusvaloare. Vă spun doar că în acest sector se fac multe investiţii.

- Domnule ministru, am vrea ca produsele româneşti să se găsească într-o proporţie mai mare în supermarket-uri, dar deşi avem o lege a bunelor practici comerciale pentru acestea, ele continuă să le ignore şi producătorii români, procesatorii întâmpină mari greutăţi la încheierea contractelor. Ce aveţi de gând să faceţi pentru respectarea regulilor stabilite?

- Veţi vedea în perioada următoare ce urmează. Controale serioase. Supermarket-urile, pieţele trebuie să funcţioneze mai bine. Aici se impune să discutăm şi la Comisia Europeană o serie de probleme care trebuie corectate.

- O ultimă întrebare: Legea Camerelor agricole este una cu prevederi corecte pentru fermieri. Este făcută după model francez. Dar vă întreb: de ce se amestecă politicul în organizarea alegerilor pentru organismele de conducere ?

- Nu se amestecă. Alegerile se fac de jos în sus. Era însă normal ca la nivel naţional să se formeze un comitet de iniţiativă, cu implicarea Parlamentului, a ministerului, dar în teritoriu lăsăm oamenilor libertatea să aleagă.

- Vă mulţumesc, d-le ministru!

Interviu propus de Radu Borcea

Leave a comment