FEDERAŢIA AGRICULTORILOR FERMIERUL

Mai aproape de tinerii fermieri şi de ţărani

Ţăranul Sărac a participat la o întâlnire cu organizaţiile profesionale ale fermierilor la Ministerul Agriculturii

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, împreună cu secretarii de stat Daniel Botănoiu şi Achim Irimescu s-au întâlnit în data de 6 august 2012, la sediul instituţiei, cu reprezentanţii organizaţiilor profesionale LAPAR, ROMPAN, FNPAR, AGROSTAR, Holstein Ro, Asociaţia Comunelor din România, OINZR, Asociaţia Producătorilor de Zahăr din Sfeclă din România, LUAIR, Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Asociaţia Fermierilor Români, Cooperativa Eco Legum Vidra, Asociaţia Ţăranul Sărac, AgriSud Cooperativa Agricolă Ilfov, Asociaţia Naţională a Tinerilor Producători Agricoli din România, FOUAI Băileşti Calafat, Federaţia Naţională Cartoful Românesc.
Scopul întâlnirii l-a constituit dezbaterea mai multor probleme cu care se confruntă fermierii în această perioadă, mai exact măsurile antisecetă, înfiinţarea Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru Camerele Agricole şi soluţionarea problemelor legate de funcţionarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală şi a grupurilor tehnice de lucru.
În urma discuţiilor, la solicitarea reprezentanţilor FNPAR, LAPAR, PRODCOM, Federaţia Naţională Cartoful Românesc şi a Asociaţiei Fermierilor Români, Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutoarelor de stat în agricultură în vederea compensării producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă se amână la aprobare până la următoarea Şedinţă de Guvern. Amânarea a fost agreată în condiţiile în care se vor acorda plăţile pe unitatea de suprafaţă, aşa cum vor fi discutate în grupele de lucru.
De asemenea, la solicitarea AGROSTAR s-a decis ca fiecare organizaţie participantă să mandateze un reprezentant în vederea constituirii unui „comitet antisecetă”, pentru a dezbate şi a aproba, pe baza unui protocol, un set de măsuri pe termen scurt, mediu şi lung.
În vederea constituirii Comitetului Naţional de Iniţiativă (CNI), ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a solicitat participanţilor să îşi depună documentele privind reprezentativitatea până la data de 8 august 2012, urmând ca pe 9 august a.c, să aibă loc reuniunea referitoare la constituirea CNI.
Totodată, în cursul acestei întâlniri au mai fost discutate aspecte legate de reprezentarea organizaţiilor profesionale, realocarea fondurilor pentru M125, Ordonanţa 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, referitoare la tarifele necesare modernizării sistemului de irigaţii.
Alte subiecte dezbătute în cadrul reuniunii de la sediul MADR au fost restituirea TVA către fermieri, ca urmare a taxării inverse, acordarea plafoanelor pentru CNDP la ovine şi bovine, legislaţia privind vânzarea terenurilor agricole către persoane fizice străine după 1 ianuarie 2014. De asemenea, a fost adusă în discuţie situaţia din sectoarele cartofului şi legumelor, cu accent pe sistemele de irigat, precum şi problema comasării terenurilor agricole.
(Comunicat publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii)

Leave a comment