FEDERAŢIA AGRICULTORILOR FERMIERUL

Mai aproape de tinerii fermieri şi de ţărani

Primul pas făcut cu dreptul către Camerele Agricole

Preşedintele Comitetului Naţional de Iniţiativa pentru organizarea alegerilor pentru Camerele Agricole în toată ţara a fost ales ieri, 22.08.2012. Gheorghe Glaman (foto) este un profesionist cu o experienţă de 50 de ani în horticultură şi administraţie. Om de ştiinţă şi manager a creat 19 soiuri certificate şi are patru invenţii şi brevete printre care “Produs de origine vegetală pentru combaterea dăunătorilor plantelor şi de creştere a imunităţii lor, compoziţii care conţin şi metoda de protecţie a plantelor”.

Autor a numeroase lucrări de cercetare în viticultura şi pomicultura, premiat de diverse institute de cercetare internaţionale, Gheorghe Glaman este membru al Comitetului Executiv al Societăţii Internaţionale de Ştiinţe Horticole, preşedinte al Societăţii Române a Horticultorilor, vicepreşedinte al Secţiei de Horticultura a  Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu – Siseşti”, profesor universitar, doctor honoris causa.

Manager experimentat, Gheorghe Glaman a condus pentru perioade îndelungate unităţi de producţie mari dar şi Trustul Pomiculturii, Direcţia Generală Tehnica a Horticulturii.

“… Deci depinde de unde priveşti. Dacă vrei să ai un măr perfect, care să arate bine într-o fructieră, atunci cauţi aşa ceva. Dacă vrei un măr cu rapăn atunci… Cercetarea are un rol important, dar, din păcate, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Agriculturii, Guvernul în totalitatea lui, Parlamentul, ca să nu merg şi mai departe, îşi bat joc de cercetarea agricolă, caută să le ia şi terenurile. Acum au început să le ia şi clădirile. N-am să înţeleg de ce toate guvernele s-au purtat criminal în ceea ce priveşte cercetarea, şi nu doar cea agricolă. Şi vom plăti cu vârf şi îndesat greşelile acestor 16-17 ani. Singura speranţă este faptul că Uniunea Europeană intenţionează să oblige ţările să aloce circa 3 procente din PIB pentru cercetare. Poate asta să-i mai trezească şi pe ai noştri, care au mai degrabă treabă cu îmbogăţirea decât cu progresul ţării româneşti”. Gheorghe Glaman.

Mai sunt multe de spus despre Gheorghe Glaman, un om cu asemenea experienţă şi recunoaştere. Dacă reuşim să multiplicăm la nivel naţional acest pas în crearea Camerelor Agricole, avem motive serioase să sperăm la un loc fruntaş în agricultură europeană.

CV Glaman Ghe

Leave a comment