FEDERAŢIA AGRICULTORILOR FERMIERUL

Mai aproape de tinerii fermieri şi de ţărani

Ginu Toma: Este nevoie ca în agricultură să vină sânge proaspăt

Ginu Toma la ParlamentÎn opinia președintelui Federației „Fermierul”, numărul tinerilor „chiaburi” din agricultură ar trebui să se diminueze. Cu alte cuvinte, cei cărora „li se plasează ferma, iar ei se plimbă cu mașina prin sat, comună sau oraș și tot tata lucrează” ar trebui să fie mai puțini, iar tinerii care cu adevărat vor să facă agricultură să fie favorizați.

Cu ocazia conferinței „Perspective de dezvoltare a agriculturii mici și mijlocii în România”, parte a întâlnirii anuale „Eurosfat”, Ginu Toma, președintele Federației Agricultorilor „Fermierul”, a prezentat punctele nevralgice cu care agricultorii și fermierii români se lupta de la Revoluție încoace.
În primă instanță, șeful Federației „Fermierul” a abordat problematica Măsurii 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență”. În viziunea lui Toma, această măsură este un ajutor social nereușit.
„(…) Această mult-lăudată Măsură 141 este, din punctul meu de vedere, un ajutor social mascat, mai exact unul nereușit. Și asta din cauză că, în anul III, la modul în care se derulează toată povestea acum, circa 80 – 90% din proiecte se închid. Asta înseamnă că agricultorii vizați nu vor mai lua bani în anul III și IV. Cei care nu mai merg în anii III și IV vor fi trecuți pe lista neagră, adică nu vor mai putea accesa și alte proiecte. Cred că, deși dacă li s-a spus că nu vor da banii înapoi, vor exista anumite elemente de constrângere, pentru că altfel dacă un proiect nu este dus la capăt, Guvernul sau statul trebuie să dea suma înapoi”, a spus Ginu Toma.
Tot la capitolul măsuri de finanțare, președintele „Fermierul” a vorbit puțin și despre 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”. În opinia lui Toma, „mulți dintre cei care au accesat 112 sunt copiii celor care lucrează prin instituțiile statului”.
„Mulți dintre cei care au accesat Măsura 112 sunt copiii celor care lucrează prin instituțiile statului, pe care nici în poză nu-i vezi la țară. Aceasta este o măsură care trebuie regândită. Și această măsură este croită pentru chiaburi, pentru că la ce anume se cere acolo, trebuie să fii un pic de chiabur, adică să ai 15-20 de vaci și câteva zeci de hectare, cel puțin”, a mai spus Ginu Toma.
„Noi am vrea să nu fie numai chiaburi, ci să se coboare puțin nivelul pentru cei care cu adevărat sunt dispuși și care chiar fac agricultură, nu să fie favorizați cei cărora li se plasează ferma și se plimbă cu mașina prin județ și prin alte orașe reședință de județ și tot tata lucrează. Este o formulă foarte bine gândită, dar greșit implementată. Adică este clar că este nevoie ca în agricultură să vină sânge proaspăt. Să vină tineretul, dar să găsim o modalitate prin care să-i co-interesăm, nu să mutăm pe numele lor doar actele și tot mămica și tăticul să facă totul, iar „tânărul fermier” să închidă cluburile la primele semne ale dimineții”, a mai mărturisit Toma.
Ginu Toma de la „Fermierul” dă vina pe Premier pentru introducerea distructivului impozit minimum obligatoriu
Șeful Federației „Fermierul” consideră că din cauza unui sistem legislativ cu probleme, 80% din cooperative sunt închise la ora actuală, iar unii dintre membri au datorii către stat de aproape 20.000 de lei fiecare.
„(…) Este obligatoriu ca fermierii să se asocieze pentru a putea pătrunde pe piață, pentru a putea să-și vândă produsele, pentru a putea să producă mai bine, pentru a putea să obțină prețuri mai bune. Numai că, în calitate de legiuitor, faci o lege a cooperativelor, le garantezi membrilor că trei de zile nu au nicio problemă și după șase luni de zile vine un premier mai „cu platfus pe creier” și introduce acele „impozite paușale”, cum le spunem noi, impozitele minime obligatorii. Dacă se face o analiză, aproximativ 80% din cooperative sunt închise la ora actuală. Foarte multe dintre ele au de plătit la administrația financiară sume restante majore și penalități. Avem colegi care s-au trezit cu sechestru pe bunuri, pentru că n-au înțeles bine, pentru că este greșeala lor modul de depunere a documentelor pentru cooperative și s-au trezit cu amenzi de 10.000 – 20.000 de lei. Legislația trebuie schimbată, cea care privește și cooperativele, și asociațiile, și cred că tot ce este la ora actuală trebuie amendat și pus pe baze reale”, a mai zis Ginu Toma.
Oficialul Federației „Fermierul” consideră că aceste dezbateri sunt extraordinar de bune şi a taxat lipsa interesului manifestat de Ministerul Agriculturii față de eveniment.
„Dacă subiectul discuțiilor ar fi fost pe placul MADR, ar fi fost un lucru perfect, pentru că la asemenea nivel, absența măcar a unui secretar de stat mi se pare o lipsă de politețe cel puțin”, a mai zis Toma.
În România există un total de aproximativ patru milioane de exploatații agricole de diferite dimensiuni (inclusiv mici gospodării rurale) în care își desfășoară activitatea aproape două milioane de persoane, adică 30% din populația activă a României.
Agricultura României este compusă, în mare parte, din ferme mici și nerentabile, fapt ce afectează productivitatea întregului sector și menține subdezvoltarea mediului rural.
Eurosfat este întâlnirea anuală a tuturor celor interesați să dezbată actualitatea europeană dintr-o perspectivă românească. Prima ediție a avut loc pe 15 martie 2013 la Palatul Parlamentului din București.

Filmul integral de la Conferinta „Perspective de dezvoltare a agriculturii mici și mijlocii în România”

Leave a comment