FEDERAŢIA AGRICULTORILOR FERMIERUL

Mai aproape de tinerii fermieri şi de ţărani

FACILITAREA INTEGRARII SOCIO-PROFESIONALE SI A ACCESULUI LA O CALIFICARE RELEVANTA PE PIATA MUNCII PENTRU PERSOANE INACTIVE, SOMERI SI SOMERI TINERI, IN 3 JUDETE DIN REGIUNEA SUD-VEST

sigla1

Proiect POSDRU/102/5.1/G/77882

Integrarea pe piaţa muncii în România este reglementată de Legea 76/2002 care prevede acordarea mai multor stimulente atât şomerilor, cât şi angajatorilor, pentru încadrarea în muncă şi, deci, pentru combaterea şomajului. În primul rând, sunt câteva grupuri ţintă ale şomerilor, care au dificultăţi de integrare pe piaţa muncii. Angajatorii care încadrează şomeri din aceste grupuri ţintă beneficiază de subvenţionarea locului de muncă. Cei care angajează absolvenţi, indiferent de nivelul studiilor frecventate, beneficiază lunar, pentru o perioadă de un an, de o subvenţie de la 500 până la 750 de lei, în funcţie de nivelul studiilor. De asemenea, un alt grup ţintă, pentru care angajatorii pot primi bani, se referă la şomerii cu vârsta de peste 45 de ani sau unici întreţinători ai familiilor monoparentale. De asemenea, şi pentru şomerii care mai au cinci ani până la pensie, AJOFM oferă stimulente pentru angajare. O altă categorie de şomeri pentru care se plătesc subvenţii din bugetul asigurărilor de şomaj este aceea a persoanelor marginalizate, defavorizate. Aici, sunt mai multe categorii care pot fi cuprinse, de exemplu, tinerii cu vârste între 16 şi 24 de ani, care au fost fie victime ale traficului de persoane, fie au executat pedepse privative de libertate, fie provin din centrele de plasament. Este şi cazul persoanelor care fac parte din familii beneficiare ale ajutorului minim garantat, prevăzut de Legea 416. Pentru angajarea persoanelor din categoriile enunţate mai sus se poate primi o subvenţie de până la 1.000 de lei pe lună, timp de trei ani, în funcţie de durata contractului de muncă şi vârsta persoanei angajate.

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt urmareste facilitarea integrarii socio-profesionale a somerilor si a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca prin numeroasele proiecte pe care le are in implementare la nivelul judetului. AJOFM OLT are in vedere urmatoarele activitati pentru aceste persoane:

Cresterea gradului de informare in randul grupului tinta si al opiniei publice privind serviciile oferite in domeniul angajarii si combaterii somajului.

 • Cresterea sanselor de a gasi un loc de munca corespunzator aspiratiilor profesionale, pregatirii profesionale si a ofertei de locuri de munca existente pe piata locala.
 • Incadrarea sau reincadrarea in munca a persoanelor in cautarea unui loc de munca.
 • Servicii de formare profesionala in concordanta cu tendintele pietei de munca.
 • Activitati pentru stimularea mobilitatii europene.
 • Stimularea persoanelor in cautarea unui loc de munca pentru inceperea unei activitati independente sau initierea de afaceri, in vederea cresterii gradului de ocupare a fortei de munca si dezvoltarii economiei locale.
 • Programe inovatoare pentru combaterea somajului de lunga durata prin sprijinirea somerilor de catre alti someri.

De asemenea, tot la nivelul judetului Olt in anul şcolar 2013 – 2014 s-a incheiat un parteneriat intre ISJ Olt cu Universitatea din Craiova şi Casa Corpului Didactic Olt. Protocolul de colaborare s-a încheiat la sfârşitul lunii octombrie 2013, iar prin intermediul său, pe toată durata acestui anului şcolar, au fost furnizate, prin Prorectoratul Programe de Studii şi Asigurarea Calităţii, cursuri specifice pentru pregătirea cadrelor didactice în vederea susţinerii examenelor de definitivare în învăţământ, gradul didactic II şi titularizare în învăţământul preuniversitar, programe de pregătire a elevilor din clasele terminale în vederea susţinerii examenului naţional de bacalaureat, sesiunea 2014.

Totodată au fost derulate campanii de promovare a ofertei educaţionale a Universităţii din Craiova prin realizarea de Târguri Educaţionale, organizarea unor mobilităţi pentru elevii şi cadrele didactice din unităţile de învăţământ liceal din judeţul Olt şi studenţi, cadre didactice ale Universităţii din Craiova în domeniul consilierii vocaţionale a adolescenţilor, realizarea de ateliere de cariere pentru adolescenţii care doresc să exploreze direct opţiunile de carieră. În scopul sprijinirii tinerilor profesori pentru integrarea pe piaţa muncii, Universitatea din Craiova a oferit programe de formare în vederea susţinerii şi promovării examenului de definitivare în învăţământ , a examenului de gradul al II-lea şi a concursului naţional de titularizare, atât la sediul instituţiei, în perioada februarie-iunie 2014, cât şi la nivelul municipiului Slatina, în perioada 7-11 aprilie 2014, în cadrul Săptămânii «Şcoala Altfel».

In privinţa punerii în aplicare a programelor de pregătire a elevilor din clasa a XII-a în vederea susţinerii BAC-ului în anul 2014, la nivelele municipiilor Slatina şi Caracal au fost create două centre de formare a liceenilor pentru a reuşi să treacă cu brio de examenul maturităţii. Elevii din judeţ care au avut lacune la unele materii la care au susţinut examenul au fost pregătiţi de profesori de la Universitatea din Craiova, fără a costa ceva ISJ Olt sau pe aceştia, în fiecare week-end.. După terminarea învăţământului liceal, majoritatea elevilor îngroaşă rândul şomerilor, motiv pentru care s-a luat hotararea la nivelul judetului că ar trebui să se revină cât mai repede posibil la învăţământul profesional şi tehnic. Nu de alta, dar pe piaţa muncii din România este nevoie de meseriaşi şi nu de absolvenţi de liceu care nu reuşesc să facă faţă încadrării lor pe piaţa muncii. Strategia ISJ Olt până în anul 2017 vizează crearea unui mediu stimulativ şi motivant pentru toate categoriile de beneficiari, un mediu caracterizat de entuziasm şi dorinţa de a fi parte a procesului de învăţare pe tot parcursul vieţii, cu asigurarea egalităţii de şanse, precum şi crearea unui climat socio-educaţional adecvat unei pregătiri de calitate, de nivel european, menite să sporească şansele tinerilor de integrare socială şi pe piaţa muncii.

Tot pentru facilitarea integrarii socio-profesionale Centrul de Formare Profesionala Slatina a organizat 22 de cursuri, in diverse ocupatii – lucrator in structuri pentru constructii, inspector resurse umane, lucrator in cresterea animalelor, lucrator in comert, operator introducere, validare si prelucrare date, lucrator in comert, manichiurist-pedichiurist, cursuri de comunicare in limba engleza. Pana la 31 august, din cei 230 de absolventi au fost incadrati 40, toti prin bugetul asigurarilor pentru somaj. Si in luna septembrie sunt 11 cursuri in desfasurare, la ele participand alti 292 someri.

Pentru a veni in sprijinul somerilor, AJOFM Olt va organiza si in luna octombrie cinci cursuri de formare gratuita, de care vor beneficia 140 de persoane. Meseriile cele mai solicitate pentru care se vor organiza programe de formare profesionala sunt comunicare limba engleza – 28 persoane, instalator instalatii tehnico sanitare si gaze – 28 persoane, bucatar – 28 persoane, ospatar – 28 persoane, lucrator hotelier – 28 persoane.
Centrul de formare profesionala din cadrul Agentiei este autorizat in 11 ocupatii: administrator pensiune turistica, agent turism – ghid – ghid montan, comunicare limba engleza/traducator studii medii, confectioner asamblor articole din textile, inspector resurse umane, instalator instalatii tehnico sanitare si gaze, lucrator in comert, lucrator hotelier – animator centre de vacanta, lucrator in agroturism, lucrator in cultura plantelor, operator introducere, validare si prelucrare date. De asemenea, in cadrul institutiei functioneaza si Centrul de evaluare si certificare a competentelor profesionale, prin care AJOFM Olt s-a autorizat pentru evaluarea competentelor dobandite in sistem non-formal in doua ocupatii specifice domeniului constructiilor, respective zidar-pietrar-tencuitor si dulgher.tamplar -parchetar.

Si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Valcea asigura integrarea socio-profesionala pe piata muncii prin urmatoarele obiective principale:

 • stimularea ocuparii fortei de munca si cresterea gradului de ocupare
 • prevenirea somajului
 • acordarea serviciilor de formare profesionala persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca
 • asigurarea egalitatii de sanse si combaterea discriminarii pe piata muncii
 • cresterea incluziunii sociale
 • protectia persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj
 • facilitarea liberei circulatii a lucratorilor in statele UE si alte state cu care Romania a incheiat tratate, acorduri, conventii si intelegeri
 • sprijinirea cetatenilor romani in vederea incadrarii in munca in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale in domeniul fortei de munca

Pentru realizarea obiectivelor sale, AJOFM Valcea a implementat politici si programe de ocupare a fortei de munca, a furnizat servicii de prevenire a somajului, a organizat servicii de formare profesionala, a acordat servicii de informare, consiliere si orientare profesionala, a asigurat stabilirea, plata si evidenta drepturilor banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, a acordat servicii de mediere a fortei de munca in tara si strainatate, a organizat evenimente privind selectia si plasarea fortei de munca, a subventionat locuri de munca pentru categorii devaforizate de someri incadrati in munca, a implementat proiecte cu finantare europeana legate de piata muncii si modernizarea serviciului public de ocupare, a acordat stimulente financiare somerilor care s-au incadrat in munca si a coordonat alte masuri active in vederea cresterii gradului de ocupare din judetul Valcea.

Leave a comment